A stílus eredete

Az imádkozó sáska eredete a kínai Ming dinasztiáig nyúlik vissza.(1368-1644) Ebben az idõben élt Wong Long Nagymester az imádkozó sáska alapítója, aki Shantung tartomány Tsi Mo kerületében született. Már fiatal korában elkezdett foglalkozni a harcmûvészetekkel, miközben a mandzsu kormányzat ellen lázadó titkos társaságok egyikének tagja lett. Hazaszeretete és a kung-fu iránti elkötelezettsége azt diktálta, hogy lépjen be a Honan tartományban lévõ Shung-Shannál épült Shaolin kolostorba. A lázadó Wong Long a mandzsu ellenõrzések miatt elhagyta a kolostort és az ezt követõ években bebarangolta Észak-Kinát.

Barangolásai során tizenhét harcmûvészeti ágazat szakértõjével találkozott és cserélt tapasztalatot. Ezután szülõhelyére visszatérve letelepedett a Lao-San kolostorában. A kolostor vezetõ szerzetese bármikor képes volt legyõzni Wong Longot harcmûvészeti tapasztalata alapján. Ekkor Wong Long az ismételt vereségek hatására még keményebb gyakorlás mellett döntött.

Egy meleg nyári napon, kung-fu tudását igyekezett elmélyíteni a kolostor kertjében a kemény edzéstõl kifáradva heveredett le egy fa tövében. Folyton az járt a fejében, miképp gyõzhetné le idõsebb kung-fu testvérét. Ekkor egy imádkozó sáska és egy kabóca harcára lett figyelmes a közeli ágak egyikén. Közelebb lépett és egy vékony nádszál segítségével kimenekítette a kabócát az imádkozó sáska halálos ölelésébõl. A feldühödött ájtatos manó ekkor Wong Long nádszála ellen fordult és fogólábával villámgyors mozdulatot téve megragadta azt. Wong Long érdeklõdéssel figyelte, hogy a kis rovar milyen gyors és harcias. Egyszerre belényilallt a gondolat, hogy egy ilyen gyors és pontos fogásokra épüló harci módszer milyen hatékony lehetne az eddig ismert kung-fu technikák ellen. Ezután napjait a sáska megfigyelésével és új technikák kidolgozásával töltötte, melyeket beépített a már ismert tizenhét rendszer elemei közé. Ez lehetõvé tette, hogy nagymértékben gyarapítsa a küzdelemben tanúsitott ügyességét.

Ám a gyakorlati alkalmazás során feltûnt neki, hogy még mindig van rendszerének gyenge pontja, ami a kéztechnikák és a lábmunka közti rossz koordináció miatt adódik. Hamarosan azonban megoldásra lelt, mikor játszadozó fehérmajmokat pillantott meg egy meditatív sétája közben. Felfigyelve a majmok ügyes helyváltoztatására, elhatározta, hogy az imádkozó sáska kéztechnikáit a majmok lépéseivel kombinálja. Visszatérve a kolostorba ezt kezdte gyakorolni és végül sikerült is létrehoznia egy olyan rendszert, mely magában foglalta a régi és az új tapasztalatokat. Igy született meg az imádkozó sáska stílus.

Vissza a kezdõlapra